Saturday, June 25, 2011

Malaysia 2- Lubnan 1 (Kelayakan Olimpik 2012)

1
Glory glory my Malaysia....

huhuhuuhuu..x terkate dengan mulut ni bile tengok malaysia main malam jumaat hari 2..world class punye games laa..x sangke betul team Malaysia kita ni dah makin meningkat dari segi mutu permainan dan juga skill..congratulation..

Ana sangat puas hati mase tengok games malam 2..xpuas 2 tengok gol2 Malaysia,sambung pulak tengok kt youtube..hehehe..terdetik pulak nk shre dgn followers blog ana nii..kepade yg xdapat tgk atau terlepas tgk team olimpik Malaysia main malam 2,,ni ade sorotan video utk kamu semua..selamat menonton yeee...



Team Malaysia dan Team Lubnan Masuk Padang






Gol Pertama Malaysia Oleh Irfan Fazail





Gol Kedua Malaysia Oleh Wan Zack Haikal





Gol Saguhati Lubnan Oleh Chadie Atie






Tahniah kepada Pasukan Malaysia..Semoga Perjuangan kita ini akan menuju ke peringkat yang lebih tinggi setaraf dengan mutu permainan negara-negara seperti Brasil, German dan lain-lain..

Monday, June 20, 2011

ASN/ASB Haram!!- Kenyataan Jabatan Mufti Negeri Selangor

3
Salam..ape khbar sahabt semua..sudah lame ana x up date blog nii..al maklumla.. dapat cuti 3 minggu utk pertengahan semester nii..huhuhuhu..memang sangat membosankan..xthu nk buat pe kat rumah..huhuhuhu..ambik keputusan 2 minggu lepak selangor, dan seminggu kt Kelantan..ade jugak la keje yg boleh ana buat mase cuti baru ni.. ;-)


Untuk pengetahuan semua mase cuti baru ni ana teruskan part time ana sebagai agen public mutual..Alhamdulillah, dalam mase seminggu ana dapat uruskan hampir rm10 ribu investment under my own management..TQ Allah..terime kasih kepade penyimpan2 unit trust bawah kendalian saye.sega;e perkembangan mengenai unit trust public mutual ni akan saye sampaikan..

Nak pendekkan cite, mase cuti baru ni banyak jugak la ilmu tentang unit trust ni ana bace kt dalam internet nii..Alhamdulillah,,Allah banyak bagi petunjuk ilmu mngenai bisness nii..sedikit demi sedikit ana dapat faham ape itu public mutual,mcm mne nak tarik pelabur.mcm mne nk terang kt pelabur dll..hermm..manfaat jgk internet skrg ni kan.hehehe..sambil2 layan youtube pasal penternakan,dgr lagu2 jiwang expecially lagu faberet ana.Slam-kembali terjalin.hahaha..

Cukup la 2 kot set induksi blog ana kt atas 2,ni dia isi blog utk kali ni..pasal ASN/ASB haram..biar betul..sbnrnye bnde ni dah lame dh ana tahu,cume x pasti dan x yakin..so duk belek2 dalam 4 ke 7 laman web dan blog tentang isu ni..make ana mngelakkan diri utk mnyimpan dalam ASN/ASB..bukti yang ana dapat adalah berdasarkan kenyataan Jabatan Mufti Negeri Selangor terang-terang cakap ianye Haram...

KENAPA HARAM??????

Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H telah bersetuju memutuskan bahawa Pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan seumpamanya adalah tidak halal. Hal ini kerana ia masih belum menepati hukum syarak dengan alasan seperti berikut:

  1. Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional.
  2. Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) diklasifikasikan sebagai dana unit amanah tidak patuh syariah oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti kerana terlibat dalam pelaburan tidak lulus syariah iaitu pelaburan dalam kaunter perbankan konvensional berteraskan faedah melalui Maybank dan pasaran wang.
  3. Sumbangan kepada tidak patuh syariah adalah terbesar yang tidak bertepatan dengan kehendak syarak serta kadar yang berubah-ubah ini menyukarkan pelabur untuk membuat pembersihan terhadap hasil dividen.

Di bawah ni adalah surat jawapan daripada Pejabat Mufti Negeri Selangor:



Dan sah la sekarang ape yg ana duk fikir selame ni betul..jadi ana sebagai anak jati negeri Selangor perlu patuh kepada arahan ini..hehehe..nasib baik x simpan dalam ASN/ASB..huhuu..utk pengetahuan semua,isu ni kalau nk dapatkan kepastian bolehla la ditujukan pade laman web ust zaharudin dan facebook ust azhar idrus.. Ana tertarik dengan kenyataan Ust Azhar Idrus tentang ketidakpuashatian segelintir manusia mngenai isu ni..jawab ust Azhar kepade mereka:

" Nabi dah pesan supaya jauhkan yang syubhah dan yang haram. Orang beriman bila dengar benda haram datang rasa taqwa dalam hatinya manakala orang munafiq akan marah-marah dan mencari jalan untuk melepaskan diri dari kelihatan bersalah"

Marilah same2 kite renugkan tentang isu nii..kalau ade di luar sane yg nak ceburi simpanan yang 100% jaminan berunsurkan syariah, public mutual la jawapan nye..jngan tunggu lame2 utk menyimpan ek..sangat banyak faedah/keuntungan/dividen tahunan diberi utk penyimpan2 yg memkirkan mase depan yang sangat selesa..nak tahu care dia?? tnye la ana lepas nii..komen la kt blog nii..Insya Allah ana balas..

jangan biarkan diri anda di selubungi misteri kewangan..hehehe..jumpe lagi ek..daaaa..salam

Saturday, June 4, 2011

Freedom_Maher Zain with lyrics

0

Gathered here with my family
…My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn’t matter where you’re from
Or if you’re young, old, women or man
We’re here for the same reason; we want to take back our land

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together

Calling you for freedom, freedom

We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we’ve taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we’re almost there

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together


Calling you for freedom, freedom

We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we’re not backing of
Oh God we know you hear our call

And we’re calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us


Wednesday, June 1, 2011

Sejarah Penulisan Al-Quran Pada Zaman Bani Umayyah

1
Pada zaman Bani Umayyah, mereka menggunakan naskhah yang telah dihantar olek Khalifah Uthman. Naskhah ini telah disalin dan diperbanyakkan dalam keadaan yang asal iaitu tanpa mempunyai baris dan titik. Pertambahan umat islam daripada kalangan bukan arab telah merubah keadaan. Isimilasi bahasa berlaku antara orang arab dengan orang bukan arab. Ini telah memberi kesan kepada bahasa arab yang asli.

Kebanyakan orang bukan arab sukar untuk membezakan kalimah al-quran dan huruf-hurufnya.Ini kerana ianya tidak mempunyai sebarang baris dan titik. Jika perkara ini berlaku berterusan ia akan menjejaskan sebutan al-quran dan mengubah kalimah al-quran yang asal. Keadaan ini disedari oleh pemerintah islam pada masa itu. Mereka telah membuat beberapa ikhtiar untuk menjamin keaslian al-quran agar terus berkekalan.





Antara usaha tersebut ialah:


memperkenalkan dhobt al-quran iaitu meletakkan tanda baris seperti sukun (baris mati), sabdu, mad dan sebagainya. Ia telah dilaksanakan oleh Abu Aswad al-Duali semasa pemerintahan Khalifah Muawiyah bin Abu Sufian. Usaha ini telah diteruskan oleh ulama’ terkemudian dengan membuat penambahan terhadap tanda-tanda tersebut.

Meletakkan titik untuk membezakan antara huruf seperti titik pada huruf ba, ta, sa dan lain-lain. Ia dilaksanakan oleh Nasr bin Asim dan Yahya bin Ya’mur. Ia dilakukan pada masa pemerintahan Khalifah Abdul Malik bin Marwan dengan bantuan Hajjaj bin Yusuf Saqafi.

Proses penambah baikan tanda-tanda al-quran telah diteruskan pada zaman Abasiyah. Ia dilaksanakan oleh Khalil bin Ahmad al-Basari. Ia telah membuat sedikit pengubahsuaian terhadap tanda-tanda yang telah dibuat oleh Abu Aswad al-Duali dan tanda-tanda inilah yang kita gunakan sekarang.

Rasm Uthmani

0

Rasm ialah suatu ilmu yang membahas cara menulis lafaz-lafaz atau perkataan-perkataan al-quran sama ada huruf-hurufnya ditambah, dikurangkan atau sebagainya.



Dhbt al-quran ialah ilmu yang membahaskan tanda-tanda (simbol) yang dicipta oleh ulama’ untuk mengawasi bacaan-bacaan dan kalimah-kalimah al-quran. Ia termasuk cara menulis baris-baris bacaan dan menambah titik-titik untuk membezakan huruf-huruf.

Rasm uthmani telah diperkenalkan pada zaman Khalifah Uthman b. Affan r.a. . Rasm relah diperkenalkan akibat perbezaan kaedah bacaan al-quran kerana penduduk di setiap kota islam mempelajari al-quran dengan wajah qiraat tertentu daripada para sahabat yang berbeza. Kaedah bacaan yang seragam itu dapat menyelamatkan kaum muslimin daripada perpecahan.

Tulisan al-quran di zaman Saidina Uthman tidak mempunyai sebarang tanda (dhabt) sama ada tanda-tanda baris, tanda-tanda titik, tanda-tanda wakaf dan lain-lain tanda. Bagi memudahkan pembacaan al-quran terutama orang bukan arab (ajam), ulama’ al-quran telah mencipta bentuk-bentuk tanda (dhabt) bermula di zaman Khalifah Marwan b. al-Hakim. Usaha ini dipelopori oleh Abu Aswad al-Dauli.









Dengan memahami, mempelajari dan mengamalkan ilmu rasm uthmani dan dhabt al-quran, kita dapat membaca al-quran dengan tepat dan betul menurut hukum-hukum tajwid yang dikehendaki dan mengikut tulisan al-quran yang asal yang diturunkan kepada rasulullah s.a.w. Selain itu, kita dapat membaca tanpa kesamaran pada tanda-tanda baris serta tanda-tanda hukum bacaan dan tidak terkeluar daripada bacaan dan maksud yang sebenar dan dipermudahkan dengan wajah qiraat.

Dengan mengamalkannya, kita dapat pahala dan kedudukan yang tinggi kerana kita mengamal ilmu yang berasaskan syariat dan tidak menyimpang daripada maksud yang sebenar.