Saturday, June 25, 2011

Malaysia 2- Lubnan 1 (Kelayakan Olimpik 2012)

1
Glory glory my Malaysia....

huhuhuuhuu..x terkate dengan mulut ni bile tengok malaysia main malam jumaat hari 2..world class punye games laa..x sangke betul team Malaysia kita ni dah makin meningkat dari segi mutu permainan dan juga skill..congratulation..

Ana sangat puas hati mase tengok games malam 2..xpuas 2 tengok gol2 Malaysia,sambung pulak tengok kt youtube..hehehe..terdetik pulak nk shre dgn followers blog ana nii..kepade yg xdapat tgk atau terlepas tgk team olimpik Malaysia main malam 2,,ni ade sorotan video utk kamu semua..selamat menonton yeee...



Team Malaysia dan Team Lubnan Masuk Padang






Gol Pertama Malaysia Oleh Irfan Fazail





Gol Kedua Malaysia Oleh Wan Zack Haikal





Gol Saguhati Lubnan Oleh Chadie Atie






Tahniah kepada Pasukan Malaysia..Semoga Perjuangan kita ini akan menuju ke peringkat yang lebih tinggi setaraf dengan mutu permainan negara-negara seperti Brasil, German dan lain-lain..

Monday, June 20, 2011

ASN/ASB Haram!!- Kenyataan Jabatan Mufti Negeri Selangor

3
Salam..ape khbar sahabt semua..sudah lame ana x up date blog nii..al maklumla.. dapat cuti 3 minggu utk pertengahan semester nii..huhuhuhu..memang sangat membosankan..xthu nk buat pe kat rumah..huhuhuhu..ambik keputusan 2 minggu lepak selangor, dan seminggu kt Kelantan..ade jugak la keje yg boleh ana buat mase cuti baru ni.. ;-)


Untuk pengetahuan semua mase cuti baru ni ana teruskan part time ana sebagai agen public mutual..Alhamdulillah, dalam mase seminggu ana dapat uruskan hampir rm10 ribu investment under my own management..TQ Allah..terime kasih kepade penyimpan2 unit trust bawah kendalian saye.sega;e perkembangan mengenai unit trust public mutual ni akan saye sampaikan..

Nak pendekkan cite, mase cuti baru ni banyak jugak la ilmu tentang unit trust ni ana bace kt dalam internet nii..Alhamdulillah,,Allah banyak bagi petunjuk ilmu mngenai bisness nii..sedikit demi sedikit ana dapat faham ape itu public mutual,mcm mne nak tarik pelabur.mcm mne nk terang kt pelabur dll..hermm..manfaat jgk internet skrg ni kan.hehehe..sambil2 layan youtube pasal penternakan,dgr lagu2 jiwang expecially lagu faberet ana.Slam-kembali terjalin.hahaha..

Cukup la 2 kot set induksi blog ana kt atas 2,ni dia isi blog utk kali ni..pasal ASN/ASB haram..biar betul..sbnrnye bnde ni dah lame dh ana tahu,cume x pasti dan x yakin..so duk belek2 dalam 4 ke 7 laman web dan blog tentang isu ni..make ana mngelakkan diri utk mnyimpan dalam ASN/ASB..bukti yang ana dapat adalah berdasarkan kenyataan Jabatan Mufti Negeri Selangor terang-terang cakap ianye Haram...

KENAPA HARAM??????

Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H telah bersetuju memutuskan bahawa Pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan seumpamanya adalah tidak halal. Hal ini kerana ia masih belum menepati hukum syarak dengan alasan seperti berikut:

  1. Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional.
  2. Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) diklasifikasikan sebagai dana unit amanah tidak patuh syariah oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti kerana terlibat dalam pelaburan tidak lulus syariah iaitu pelaburan dalam kaunter perbankan konvensional berteraskan faedah melalui Maybank dan pasaran wang.
  3. Sumbangan kepada tidak patuh syariah adalah terbesar yang tidak bertepatan dengan kehendak syarak serta kadar yang berubah-ubah ini menyukarkan pelabur untuk membuat pembersihan terhadap hasil dividen.

Di bawah ni adalah surat jawapan daripada Pejabat Mufti Negeri Selangor:



Dan sah la sekarang ape yg ana duk fikir selame ni betul..jadi ana sebagai anak jati negeri Selangor perlu patuh kepada arahan ini..hehehe..nasib baik x simpan dalam ASN/ASB..huhuu..utk pengetahuan semua,isu ni kalau nk dapatkan kepastian bolehla la ditujukan pade laman web ust zaharudin dan facebook ust azhar idrus.. Ana tertarik dengan kenyataan Ust Azhar Idrus tentang ketidakpuashatian segelintir manusia mngenai isu ni..jawab ust Azhar kepade mereka:

" Nabi dah pesan supaya jauhkan yang syubhah dan yang haram. Orang beriman bila dengar benda haram datang rasa taqwa dalam hatinya manakala orang munafiq akan marah-marah dan mencari jalan untuk melepaskan diri dari kelihatan bersalah"

Marilah same2 kite renugkan tentang isu nii..kalau ade di luar sane yg nak ceburi simpanan yang 100% jaminan berunsurkan syariah, public mutual la jawapan nye..jngan tunggu lame2 utk menyimpan ek..sangat banyak faedah/keuntungan/dividen tahunan diberi utk penyimpan2 yg memkirkan mase depan yang sangat selesa..nak tahu care dia?? tnye la ana lepas nii..komen la kt blog nii..Insya Allah ana balas..

jangan biarkan diri anda di selubungi misteri kewangan..hehehe..jumpe lagi ek..daaaa..salam